Cukrzyca typu 2– co powinniśmy wiedzieć

Osoby starsze chorują najczęściej na cukrzyce typu 2. Oprócz uwarunkowań genetycznych (występowanie u rodziców lub rodzeństwa)  na jej rozwój ma wpływ tryb życia jaki prowadzimy. Najczęściej występuje u osób z nadwagą  spowodowaną złą dietą i brakiem ruchu.

Ważne jest w starszym wieku  badanie stężenia glukozy we krwi bo w cukrzycy typu 2 (początkowa faza) często nie ma żadnych niepokojących dolegliwości.

Opiekuna nad osobą starszą powinny zaniepokoić następujące objawy:

  • nadmierne pragnienie
  • częste oddawanie moczu
  • nadmierna senność i zmęczenie
  • problemy ze wzrokiem
  • suchość skóry, trudno gojące się rany
  • problemy z koncentracją, wahania nastrojów
  • zawroty i bóle głowy

Po wykryciu cukrzycy opiekun seniora powinien wraz z dietetykiem ustalić odpowiednią dietę dla podopiecznego. Dietą musimy też zredukować masę ciała, dlatego powinna być oparta na potrawach przygotowanych w domu – kontrolujemy ilość cukru i soli. Najlepiej jak potrawy będą miały niski indeks glikemiczny(IG).

Powinniśmy unikać m.in.:

  • pieczywa pszennego, wyrobów cukierniczych
  • płatków kukurydzianych, gotowych płatków śniadaniowych i musli
  • śmietany, wysokoprocentowego mleka, jogurtów owocowych, deserów mlecznych
  • wieprzowiny, pasztetów, parówek, tłustych mięs
  • ograniczyć spożywanie ziemniaków, batatów, suszonych owoców
  • owoce – ograniczyć ilość szczególnie winogron i słodkich bananów
  • wysoki indeks glikemiczny mają np. glukoza, cukier, chipsy, frytki, ziemniaki pieczone, batony czekoladowe, słodzone napoje, płatki jaglane

Powinnyśmy spożywać:

  • pieczywo żytnie, pełnoziarniste, do wypieków wykorzystujmy mąkę np. orkiszową, owsianą
  • ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, kaszę gryczaną, otręby
  • naturalne jogurty, kefiry, maślanki, chude mleko i sery
  • chude mięso drobiowe i wołowe
  • ryby morskie bez panierki, ograniczamy spożycie ryb tłustych
  • warzywa (ograniczamy ziemniaki, bataty, buraki, warzywa strączkowe)
  • owoce w niewielkich ilościach
  • niski indeks glikemiczny mają np.: pomarańcze, jabłka, orzechy, czekolada>70% kakao, chleb pełnoziarnisty, kiwi, świeże soki bez cukru, warzywa zielone, pomidory, orzechy

Pamiętajmy!

Odpowiednia dieta i aktywny tryb życia pomogą nam w walce z cukrzycą typu 2.

Będąc opiekunem osoby starszej musimy dbać o jej zdrowie i utrzymanie odpowiedniej sprawności fizycznej swojego podopiecznego.

Przykładowe dania dla diabetyka:

http://dietolog.pl/2020/04/golabki-z-niskim-indeksem-glikemicznym/

http://dietolog.pl/2018/09/cukinie-faszerowane-wolowina/

http://dietolog.pl/2021/02/sernik-zebra-dla-diabetyka/

źródło https://cukrzyca.pl/

http://dietolog.pl/