Wraz z wiekiem metabolizm (przemiana materii) bardzo zwalnia co sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Przybieranie na wadze powoduje, że zaczynamy chorować najczęściej na cukrzycę i nadciśnienie.
Opiekun osoby starszej powinien zwrócić uwagę na to co je podopieczny.
- posiłki powinny być spożywane często i w małych ilościach najlepiej co 2-3 godziny, jeżeli jest
problem z gryzieniem posiłków opiekun seniora powinien przygotować je w formie
półpłynnej lub płynnej - bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu opiekun nad osobą starszą
powinien podawać wodę, lekkie herbatki. Sokami ze świeżych owoców lub warzyw możemy
zastąpić dodatkowy posiłek (drugie śniadanie lub podwieczorek) - warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co zjada osoba starsza – można podać je
jako zupy krem, musy, sałatki, surówki - produkty zbożowe pełnoziarniste – pieczywo razowe, kasze, płatki zbożowe – dostarczają
witamy z grupy B (wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego) i błonnika pokarmowego
(ma wpływ na pracę układu pokarmowego, reguluje masę ciała) - ograniczamy spożywanie cukru i słodyczy – opiekun seniora powinien zaproponować w
zamian owoce i naturalne soki pamiętajmy nadmiar słodyczy prowadzi do cukrzycy typu 2 - unikamy stosowania soli – zastępujemy ją ziołami i przyprawami nadmiar spożywania soli to
większe ryzyko wystąpienia np. nadciśnienia tętniczego , zawału serca - jaja, chude ryby, chude mięso – są bardzo ważne w diecie osoby starszej – dostarczają
białka, które regeneruje i odnawia komórki - produkty mleczne – szczególnie kefiry i jogurty naturalne oprócz białka dostarczają wapń do
naszych kości. Odpowiednia ilość wapnia zapobiega złamaniom i wystąpieniu osteoporozy
Opiekun seniora powinien zadbać o to by w jego diecie znalazły się produkty o działaniu prozdrowotnym. Do takich produktów zaliczamy m.in.: pomidory, oleje roślinne, soja, siemię lniane, oliwa z oliwek, napoje z witaminami, wzbogacone magnezem lub wapniem, produkty mleczne z dodatkiem bakterii probiotycznych, sok z żurawiny.